Carla Kabel-Verwer

Doorleven of door leven met behulp van tekenen.

In juni 2021 is mijn lieve man Jaap, mijn maatje, overleden. Zijn laatste rustplaats is op Geestmerloo.  Een plek waar rust, stilte en verbinding voelbaar is.

Tja en hoe ga je om met rouw, gemis en verdriet. Dat kan op vele manieren. Voor mij is tekenen een zachte en ook helende manier om het grote gemis van Jaap wat te kunnen dragen.

Tekenen en schilderen is altijd al een grote passie voor mij geweest. Ik heb jarenlang schilderles gegeven. Echter sinds juni 2021 heeft voor mij tekenen een andere invulling gekregen. Een vorm van troost. Via tekenen kan ik uiting geven aan mijn gevoel.
Wanneer ik bijvoorbeeld een foto van Jaap, of van ons samen nateken, is het net of ik met potlood, gum en doezelaar, via de tekenlijnen Jaap kan aanraken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat er veel gebeurt tijdens tekenen. Een van de “dingen” die ontstaat tijdens het tekenen is dat je lichaam het gelukshormoon serotonine aanmaakt. En ook dat je stresslevel kan gaan dalen.
Meer voorbeelden over wat er lichamelijk en geestelijk gebeurt tijdens tekenen, staan in mijn folder, die u op de Troostdag mee kunt nemen.

Ik gun iedereen die op zoek is naar een manier om met verlies, verdriet en gemis te leren omgaan, deze vorm voor wat rust en troost.
Vandaar dat ik op de Troostdag aanwezig ben om mensen kennis te laten nemen met deze vorm van rouwverwerking.

Tijdens de Troostdag kunnen belangstellenden bij mij een oefenschetsje maken. Via een (voor iedereen haalbaar) schetsje, kan men ervaren hoe zacht het kan zijn om te tekenen.

En, heel belangrijk, bij mij hoef je geen kunstenaar te zijn. Kunnen tekenen is geen voorwaarde., daar heb ik helpende trucjes voor.

Bekijk hieronder een aantal van mijn tekeningen, gemaakt met grafietpotloden.

Wellicht tot ziens
Carla Kabel-Verwer